Ukraine


🇺🇦

Η Ουκρανία είναι μια μεγάλη χώρα στην Ανατολική Ευρώπη, η δεύτερη μεγαλύτερη Ευρωπαϊκή χώρα. Διαθέτει έναν πολύ πλούσιο πολιτισμό και ιστορία, με μια πληθώρα δραστηριοτήτων για τον ταξιδιώτη. Η Ουκρανία έχει εύφορες γεωργικές εκτάσεις, καλά ανεπτυγμένη βιομηχανία και εκπαιδευτικό σύστημα, αν και αυτά δεν αντικατοπτρίζονται στο βιοτικό επίπεδο της πλειοψηφίας των Ουκρανών.

Τα υψηλά επίπεδα διαφθοράς, η κακή διαχείριση της οικονομίας και οι πολιτικές αναταραχές έχουν καταστήσει την Ουκρανία μία από τις φτωχότερες χώρες της Ευρώπης, με υψηλό ποσοστό μετανάστευσης. 

Από τον Φεβρουάριο του 2022, η Ουκρανία βρίσκεται σε εμπόλεμη κατάσταση με τη Ρωσία. Οι μάχες συνεχίζονται σε πολλά μέτωπα, βομβαρδισμοί εξαπολύονται οπουδήποτε, οι υποδομές έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές και οι ξένες κυβερνήσεις δεν παρέχουν υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης στους πολίτες τους. Εκτεταμένα εγκλήματα πολέμου με στόχο αμάχους διαπράττονται, ιδιαίτερα από ρωσικές δυνάμεις. 

Η ιστορία της Ουκρανίας είναι μακρά και αποτέλεσε μια από τις πιο ισχυρές χώρες στη μεσαιωνική Ευρώπη. Η Ρωσική Αυτοκρατορία κατέκτησε μεγάλο μέρος της Ουκρανίας τον 18ο αιώνα εις βάρος του πολιτισμού και της ταυτότητάς της. Η Δυτική Ουκρανία, κυρίως συμπεριλαμβανομένου του Λβιβ, ήταν για κάποιο χρονικό διάστημα μέρος της Αυστροουγγρικής Αυτοκρατορίας και η περιοχή εξακολουθεί να φιλοξενεί μακροχρόνιες εθνοτικές πολωνικές, ουγγρικές και ρουμανικές μειονότητες.

Παρά μια σύντομη ανεξαρτησία στο τέλος της Ρωσικής Αυτοκρατορίας, η Ουκρανία ενσωματώθηκε στη νέα ΕΣΣΔ μετά τον Ρωσικό Εμφύλιο Πόλεμο το 1922. Υπέφερε από καταστροφικούς λιμούς κατά τη διάρκεια του 2ου παγκοσμίου πολέμου. Ως σοβιετική δημοκρατία υπέμεινε σταλινικές καταστολές, καταπίεση και παραγκωνισμού της γλώσσας, μέχρι και τη δεκαετία του 1980. Το πυρηνικό ατύχημα του Τσερνομπίλ το 1986 ήταν μια περαιτέρω καταστροφή και οδήγησε σε πιέσεις στην κεντρική σοβιετική κυβέρνηση να προωθήσει για αυτονομία.

Η Ουκρανία κήρυξε την ανεξαρτησία της το 1991 μετά από δημοψήφισμα με αποτέλεσμα 90% υπέρ και την ίδια χρονιά διαλύθηκε η Σοβιετική Ένωση.

Σοβαρές οικονομικές δυσκολίες, υπερπληθωρισμός και ολιγαρχική διακυβέρνηση επικράτησαν. Η Ουκρανία ήταν πολιτικά διχασμένη, καθώς η δυτική Ουκρανία ήθελε στενότερους δεσμούς με τη Δύση, ενώ η Ρωσόφωνη ανατολική Ουκρανία ήθελε στενότερους δεσμούς με τη Ρωσία.

Στις προεδρικές εκλογές του 2004 υπήρξαν ισχυρισμοί για νοθεία που πυροδότησαν την «Πορτοκαλί Επανάσταση» και εκλογή φιλοδυτικής κυβέρνησης, η οποία στη συνέχεια έχασε την εύνοια των πολιτών, εξελέγη φιλορωσική κυβέρνηση η οποία πάλι εκδιώχθηκε στην επανάσταση του Euromaidan το 2014.

Τη χρονιά αυτή η Ρωσία προσάρτησε την Κριμαία και υποκίνησε αυτονομιστικά κινήματα στις φιλορωσικές περιοχές του Ντόνετσκ και του Λουχάνσκ. Μετά από αυτά τα γεγονότα, η Ουκρανία εγκατέλειψε τη μακροχρόνια πολιτική της ντε φάκτο διγλωσσίας στα ουκρανικά και τα ρωσικά, και τα ουκρανικά ανακηρύχθηκαν ως η μόνη επίσημη γλώσσα, ενώ το αντίθετο συνέβη στις ελεγχόμενες από τους αυτονομιστές περιοχές Ντόνετσκ και Λούγκανσκ. Έκτοτε, η Ουκρανία έχει κάνει βήματα προς την ένταξη στο ΝΑΤΟ. Στις αρχές του 2022, η Ρωσία αναγνώρισε επίσημα την ανεξαρτησία του Ντόνετσκ και του Λουχάνσκ από την Ουκρανία και λίγες μέρες αργότερα ξεκίνησε μια πλήρους κλίμακας στρατιωτική εισβολή στη χώρα, με χιλιάδες θύματα, εκατομμύρια ανθρώπους εκτοπισμένους και σημαντικές καταστροφές σε πολλά μέρη της χώρας.

Η Ουκρανία έχει αξιοθέατα άγνωστα στον κόσμο, εντυπωσιακή πολιτιστική κληρονομιά και εξαιρετικές περιοχές φυσικού κάλλους.

Η ιστορική πόλη Lviv αποτελεί Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της Unesco.

Το Κίεβο είναι μια πολύχρωμη πόλη όπου κυριαρχούν οι χρυσές στέγες των Μνημείων Παγκόσμιας Κληρονομιάς, όπως ο Καθεδρικός Ναός της Αγίας Σοφίας. Στο Κίεβο μπορεί κανείς να επισκεφθεί πολλές πολυσύχναστες αγορές,

Σε ό,τι αφορά τα φυσικά αξιοθέατα, τα Καρπάθια Όρη είναι από τους καλύτερους προορισμούς που έχει να προσφέρει αυτή η σχετικά επίπεδη χώρα, με άφθονες ευκαιρίες για πεζοπορία, ποδηλασία, και για χειμερινά σπορ. Το καταφύγιο της βιόσφαιρας του Δέλτα του Δούναβη είναι μια άλλη εξαιρετική επιλογή για τους λάτρεις της φύσης και τους παρατηρητές πουλιών. 


Share this Post